Followers

Selamat Datang

My Photo
Teluk Intan, Perak, Malaysia

E-mail cikgu pencen

gurupencen@gmail.com

Friday, January 4, 2013

Amanat Haji Hadi Awang ....................Amanat Haji Hadi
Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Amanat Haji Hadi Awang merujuk kepada suatu sedutan ceramah umum yang disampaikan oleh Datuk Seri Haji Abdul Hadi Awang di Kampung Banggol, Peradong, Kuala Terengganu pada 7 April 1981. Ucapan beliau telah dicetak dalam bentuk poster dan ditampal di dinding markas PAS sekitar tahun itu.

Daripada bukti kertas putih mengenai Memali bertarikh 26 Februari 1986, Amanat Hadi telah dicetak dalam empat versi. Pertama dalam tulisan jawi, dicetak oleh bahagian Penerangan PAS Kelantan untuk sebaran pilihan raya kecil Selising, Kelantan pada tahun 1983. Versi latar belakang hitam dengan tulisan rumi, dicetak oleh PAS Pusat dan dua versi lagi (rumi dan jawi) dicetak oleh Sekretariat Pemuda PAS Pusat. Versi latar belakang hitam dapat dilihat dalam rakaman video polis mengenai peristiwa Memali pada 19 November 1985[1].

Isi kandungan [sorokkan]
1 Sedutan ucapan
2 Komentar
3 Pautan luar
4 Nota kaki

'Amanat tuan guru Hj Hadi Awang' yang tiba2 di canangkan oleh UMNO secara tiba2 sedikit sebanyak telah menjejaskan PAS. Ianya senghaja di siarkan dalam semua media2 yang pro dan yang di kawal oleh kerajaan BN secara meluas.

Sebaran berkenaan 'amanat' ini seolah2 bertujuan mem buruk2 kan PAS terutama nya Tn Guru Hj Hadi sendiri. Sebaran nya melalui semua media seperti radio, TV, akhbar2 dan internet ini telah berjaya di sampai kan kepada seluruh rakyat di dalam dan di luar negara.

Apabila Tn guru mencabar untuk menjelaskan nya secara 'live' melalui TV, semua pemimpin2 dan pencacai2 UMNO kecut kote. Berbagai alasan di suarakan untuk menolak cabaran dari Tn Guru. Ulama UMNO juga turut sama bersuara mempertahankan 'tuan' mereka.

Jalan terbaik bagi Tn Guru Hj Hadi dan PAS ialah mengemukan saman malu dan fithan terhadap Hj Hadi dan PAS. Dengan cara saman sahaja lah yang boleh membersihkan Hj Hadi dan PAS. Dengan saman ini juga baru semua rakyat tahu tentang keburukan UMNO dan pencacai2 nya.